torsdag 24 mars 2011

Betingat illamående

Igår åt jag en sån här till lunch, idag kände jag mig illamående  när jag skulle äta den, och nu känns det som  om jag aldrig mer vill ha en.....


Fascinerande grej.... Jag går förbi en hög med kläder, ser en blå kofta och det vänder sig i magen på mig. Jag står helt förstelnad och tänker "va fan hände nu... ". Jag såg min blåa kofta och vill kräkas.... Jag köpte den här blåa koftan direkt efter min tredje behandling. Av någon anledning får enbart uppsynen av den där vidriga koftan mig att vilja kasta upp.... Uäk. Det är inte det enda som får mig att vilja springa med huvudet före till toaletten, jag kan radda upp en hel del grejor.
Min favvo frukost, yoghurt med frukt, musli & tranbär håller jag på att försöka övervinna rädslan över att äta igen, det smakar bra i munnen , men själva musli-påsen får mig att bli lite lätt illamående. Jag tror jag ska lägga över det i en burk eller något. Det känns som små tics liksom. Jag vet aldrig heller riktigt vad som  ska få mig att känna sådär, det bara är där helt plötsligt. Det värsta är ändå kanske att tom människor som råkat vara i vägen just när detta kemiska hände i min skalle ligger risigt till, eller, rättare sagt, jag ligger risigt till när jag bli påmind om dessa. Hur bisarrt är inte det?
Jag ska ta tillbaka makten över min frukost!


Nu ska alla få en liten lektion i illamående i samband med cancerbehandlingar. Det är en sådan vanlig biverkan, kanske den vanligaste, att det finns en hemsida som heter cancerillamående.se
Kemoterapi mixen FEC som ofta bla ges till kvinnor för att förhindra återfall innehåller tre olika gifter, 
cyklofosfamid, epirubicin och fluorouracil och de tillhör tre olika emetogena grupper, hög, medel och lågemetogen. Emetogen är hur illamåendeframkallande de är. Lågemetogena <30% (Procentsiffrorna anger den procentuella risken att utveckla illamående) Medelemtogena 30-90% och Högemetogena >90%.
Det betyder ju då enkelt uträknat att man med största sannolikhet inte kan komma undan illamående med denna behandling. Även om utvecklingen gått med stormsteg framåt och det sällan ändå är folk som behöver kräkas numera så finns den där, och vi får så mycket mediciner för att illamåendet ska bli hanterbart. Jag har aldrig känt att jag behöver kräkas, det är ju skönt. Men det molande illamåendet som jag nästan har varje dag och har haft sen andra behandlingen är så otroligt jobbigt för huvudet, det gnager och tär och var du än vänder dig så är det där och förstör alla upplevelser. 
Jag vet inte hur emetogent Taxotere är men jag gissar låg eller medel eftersom det inte sätts in särskilt höga doser illamående preparat.


Vill ni veta lite mera så finns det en intressant avhandling i ämnet här  och här kommer ett urklipp från hemsidan cancerillamående.se


PS! Det här hittade jag om Taxotere på fass... kanske därför jag inte alls är sugen på ett glas rött längre

Viktig infomration om några av innehållsämnena i TAXOTERE

Detta läkemedel innehåller 50 vol% etanol (alkohol) d.v.s. upp till 0,395 g (0,5 ml) per injektionsflaska, motsvarande 10 ml öl, eller 4 ml vin per injektionsflaska.
Skadligt för personer som lider av alkoholism.
Ska uppmärksammas av gravida eller ammande kvinnor, barn och högriskgrupper såsom patienter med leversjukdom eller epilepsi.
Mängden alkohol i detta läkemedel kan påverka effekten av andra läkemedel.
Mängden alkohol i detta läkemedel kan försämra din förmåga att köra bil eller använda maskiner.
Enjoy....Illamående


När kemoterapin verkar i kroppen och slår ut cancerceller påverkas även andra normala celler, vilket kan leda till följdverkningar – så kallade biverkningar. En obehaglig biverkning vid kemoterapi är illamående och kräkningar. Men under senare år har man gjort stora framsteg när det gäller att förebygga biverkningarna – och idag behöver kemoterapi inte vara lika med illamående och kräkningar.  


Illamående och kräkningar är inte de enda biverkningarna som kan uppstå i samband med kemoterapi – men det är de som i allmänhet uppfattas som mest besvärande. Därför är det dem vi ägnar mest uppmärksamhet åt. 

 

Därför mår du illa


Cytostatika fungerar genom att döda cancerceller eller genom att bromsa deras tillväxt men även friska celler kommer att påverkas. Bland annat skadas celler i mag-tarmkanalens slemhinna, vilket leder till ett läckage av serotonin (en signalsubstans) som retar vagusnerven i halsen och matsmältningsorganen. Vagusnerven skickar sedan en signal till det område i hjärnan (kräkcentrum) som utlöser illamående och kräkningar.
 

Olika typer av illamående


Olika cytostatika har också olika mönster vad gäller tiden det tar innan illamående och kräkningar uppstår.

Akut illamående kommer oftast inom några timmar efter att cytostatikabehandlingen har påbörjats och kan pågå i 1-2 dygn. Det akuta illamåendet drabbar alla patienter som behandlas med de cytostatika som ingår i högriskgruppen. Med hjälp av läkemedel kan det akuta illamåendet behandlas på ett effektivt sätt hos de flesta cancerpatienter.

Fördröjt illamående kommer tidigast ett dygn efter att cytostatika- behandlingen har avslutats. Kulmen av det fördröjda illamåendet brukar inträffa efter 3-5 dagar men patienten kan ibland ha symtom kvar ända fram till nästa cytostatikabehandling. Det fördröjda illamåendet är något svårare att behandla än det akuta illamåendet och det kan krävas en kombination av flera olika läkemedel för att få en bra effekt.

Några exempel på vanliga cytostatika och tiden det tar innan de framkallar illamående och kräkningar:
• Cisplatin (inom 1 till 72 timmar)
• Cyklofosfamid (inom 8 till 24 timmar)
• Doxorubicin (från 0 till 36 timmar)
 
Betingat illamående kan uppkomma före en cytostatikabehandling på grund av olust inför behandlingen. Det betingade illamåendet drabbar  mellan 30 till 65 procent av alla cancerpatienter och kan också utlösas av något man förknippar med cytostatikabehandlingen, som lukter, en viss klädsel, en viss person eller sjukhusmiljön. I sällsynta fall kan det betingade illamåendet uppkomma en lång tid efter avslutad cytostatikabehandling.

Andra orsaker till illamående


Illamående vid cancer kan också ha andra orsaker än cytostatikabehandlingen. Det kan till exempel bero på cancersjukdomen i sig, strålbehandling, andra läkemedel, rubbningar i saltbalansen eller ångest och smärta.

Strålbehandling och illamående


Syftet med strålbehandling är att skada cancercellernas arvsmassa så mycket att de inte längre kan dela sig utan dör. Idag ges ofta strål- och cytostatikabehandling samtidigt eftersom metoderna anses förstärka varandras effekter. Strålbehandling kan också ge upphov till illamående och kräkningar. Vid strålbehandling är de faktorer som ökar risken för illamående och kräkningar desamma som vid cytostatikabehandling (se ovan Vem blir illamående?).  

Strålningen skadar även friska celler vilket orsakar biverkningar, främst från de organ som finns i det område av kroppen som strålbehandlas.  Mekanismerna bakom illamående och kräkningar vid strålbehandling är inte helt kända. Frisättning av serotonin från strålskadade celler i tarmväggen med en aktivering av serotoninreceptorerna som sedan signalerar till kräkcentrum anses vara en orsak.  Mest besvär av illamående har de patienter som får strålbehandling mot stora delar av kroppen, till exempel vid hel- eller halvkroppsbestrålning i samband med benmärgstransplantation. Om cytostatika ges i anslutning till strålbehandlingen ökar detta risken för illamående och kräkningar.

Senast uppdaterad 2010-03-29

Skriv ut


Som avslutning så måste jag nog säga att min dotter redan är långt före mig i konstens värd. Här är lite "trassel" som hon själv säger och jag tror det betyder typ " jag har bara kladdat lite på ett papper".


5 kommentarer:

 1. Love the drawings!

  God Bless You H and You!!!

  SvaraRadera
 2. Angående betingat illamående så kan jag säga att det tog drygt två år efter avslutad behandling innan jag kunde se Sagan om Ringen-trilogin igen utan att må illa. Tittade på den när jag låg inne och fick cytostatika. Det skulle jag aldrig ha gjort... Än idag har jag svårt för lukten av den vita, plastiga sjukhustejpen och ber alltid om att få den bruna istället. Betingat illamående är skumt!

  SvaraRadera
 3. När jag fick min cytostatikabehandling fick jag en bok av min dotter: Tillsammans ör man mindre ensam. Boken var bra, men så fort jag hör talas om den (jag har skänkt bort boken), så får jag en fruktansvärd obehagskänsla i kroppen. Kolsyrat vatten på flaska dricker jag inte heller längre (det fick man att dricka under själva behandlingen). Ett gott råd till dig: försök dricka så mycket vatten du bara kan den dagen du får din behandling och dagarna närmast efter. Hjälper bättre än "illamående tabletterna".

  Snart är allt över och du kan leva ett normalt liv! Försök tänka positivt hela tiden så går allt bra!

  Kram

  Ingrid Benjaminsson

  SvaraRadera
 4. Pernilla: Ja nu kom jag på det här med plasttejpen runt PICC en ... fy fan alltså, första natten efter omläggning måste jag ha tröja på mig för lukten från armen är helt outhärdlig...bläää.

  Ingrid: Jag dricker kopiösa mängder vatten, men det är inte illamåendet i samband med behandling och dagarna efter som varit värst för mig utan ett långdraget illamående som inte ger sig. Detta illamående är svårt att medicinera bort, och dessutom är det inte så farligt att biverkningarna av primperan är värda att ta... så det är bara att gilla läget. Igår var det dag 8 efter behnadling, och då började jag må illa...

  KRAMAR!

  SvaraRadera
 5. Åh vad otroligt duktig hon är.
  Kram
  Hoppas du får en bra helg.
  Tazz och Kram

  SvaraRadera