fredag 18 mars 2011

Vilken morgon!

Ja, nu har kanske inte de biverkningar som kan komma kommit ännu, men för mig är det en säker seger att vakna klockan 06:00 dagen efter behandling och vara sugen på kaffe. Det är en stor seger. Jag mår "hur bra som helst" ännu och jag ska njuta av varje sekund! Idag ska jag tvinga med mig mamma till IKEA. Jag skyndar mig som fan nu innan det slår till :) Det enda jag kan se so far är att jag är röd om kinderna, ser ut som om jag varit ute och sprungit. Det kan jag leva med. Jag har inte ens ett litet uns av illamående, känner mig inte så där sänkt som jag gjort direkt av FEC.

Jag vet jag vet... det kommer. Men jag låtsas som om jag är undantaget så länge det går. Det kan ju faktiskt bli lindrigt. Men jag har förväntat mig det värsta för att inte bli besviken.

Tack för alla fina peppningar jag fått här i bloggen, på mail, sms och facebook. Det hjälper och värmer! Jag känner mig aldrig ensam. Jag har fått kontakt med många andra bröstcancer tjejer via bloggen, och ni betyder massor för mig fastän vi aldrig träffats. Det är lite märkligt, men det är skönt att stöta och blöta med människor som sitter med samma funderingar och problem. Det är skönt att bara läsa era texter och inse att vi har det likadant många av oss, en del mycket värre och en del mindre, men utgångspunkten har varit den samma, sorgen, rädslan och frågorna. Jag blir glad varje gång jag läser ett inlägg där en kvinna fått fina provsvar, utan spridningar och bra prognoser, lika ledsen för alla de som fått tillbaka mycket tristare svar. Faktum kvarstår fortfarande, det är 20% av oss som inte går igenom det här med livet i behåll, och det är förjävla sorgligt. Det jag slås av i alla inlägg oavsett om man vet om man kommer att överleva det här skräpet eller inte så är det styrkan och viljan att leva vidare.

Jag har också fått mail från kvinnor som inte själva är drabbade, men som har nära anhöriga som är drabbade eller har gått bort i olika typer av cancer. Det finns en stor stor sorg hos närstående som drabbas. Jag hoppas att läkarvården kan börja ta hand om alla dessa "som blir kvar" de lever ett helt liv med den här sorgen som är enorm. Man har sett när och kära lida, för så är det när man dör i cancer, det är ett lidande och en kamp, jag har också sett det med mina egna ögon på nära håll, jag har suttit och sett en kär del av mig dö framför mina ögon, och det var ett allt för långt lidande innan det sista lugna andetaget drog, allt för långt. Men vi är kvar, och vi ska leva vidare efter den här förlusten och det vi sett
hända framför oss. Jag tror att fler skulle behöva hjälp att komma på fötter igen. Det finns en rädsla för cancer som jag tror också uppstått på detta sätt. Jag menar inte att man ska tysta ner den här sjukdommen, den är i allra högsta grad lömsk och tar de mest oväntade vändningar, det som ser kanonbra ut i dag kan vara första steget mot döden i morgon, den ska behandlas med respekt, men man måste ta hand om människorna också, alla, den sjuke, de anhöriga och vänner.

I går när jag fick min behandling låg en mkt gammal dam bredvid mig och fick sin behandling. Vi pratade inte med varandra, men vi gick samtidigt, innan vi gick gav vi varandra en lång och varm blick,
det skilde kanske mer än 40 år mellan oss, men vi sitter i samma båt, och ingen kan förstå vad det är vi delar.
Den osminkade sanningen. 

10 kommentarer:

 1. Go Ida Go!! Ja visst tusan ska man njuta av varje sekund som man orkar:)) Jag har inget emot den "kortisonhigh" som gör att kaffet är gott och Ikea känns lockande! Ja det finns mycket sorg runt den här sjukdomen...och många andra sjukdomar. Men det finns också glädje och det försöker jag fokusera på. SJälv ska jag på hockey ikväll! Go DIF Go!! Jag ska hejja på dif så att peruken lyfter från skallen:)) Ha det bra!!

  SvaraRadera
 2. Underbart att du känner dig så positiv, ha en trevlig dag på IKEA :)
  Jag fick Taxotere på en måndag och på onsdag em. började jag känna lite... hoppas det dröjer ännu längre för dig. Visst är det underbart med alla vänner man fått via bloggen, känns som man känner varandra väl.
  Kram Lisbet

  SvaraRadera
 3. Härligt att du mår bra! Njuuut!!!
  Jag har ju inte fått taxotore, utan taxil och jag har hela tiden mått betydligt bättre av den. Inte illamående, darrig eller sängliggande. Däremot är jag betydligt tröttare än vanligt och har muskelvärk samt de berömda domningarna i händer och fötter. Detta känns dock som "a piece of cake i jämförelse...
  Idag är det min tur att få behandling.
  Ha en bra dag!
  Kram A (bränn)

  SvaraRadera
 4. Anna (bränn) Lycka till idag, tänker på dig!

  Kattis, hoppas DIF lyfter peruken för dig i kväll! :) Ja, det är lätt att vara positiv när man mår OK, det är då man får vara det för resten av tiden. Jag tycker det funkar bra så länge man inte är sänkt för många dagar i rad liksom.

  Lisbet: Ja, det får gärna gå lång tid, så hinner man känna sig lite levande :) Jag tar det när det kommer, och det vet vi ju att det gör....

  Kram till er!!

  SvaraRadera
 5. I de möten vi har med andra som sitter i samma båt vid behandlingarna behövs inga ord. Har precis landat i soffan efter 5 helt fantastiska cancer-rehabdagar på www.lydiagarden.se önskar att hade fått komma dit.

  SvaraRadera
 6. Åh vad skönt att du har det bra! Tänker så på dig, hoppas det håller i sig och attdu har en fin fredagskväll!

  SvaraRadera
 7. Ps. Konstigt med den osminkade sanningen just idag för jag har lagt upp den nakna sanningen!! Kolla. Eller inte!!

  SvaraRadera
 8. Your Beautiful without the make-up Ida!

  Really like how you wrote that saying!

  Love You & H!!!

  M&M&G

  SvaraRadera
 9. Livet är underligt ibland, att man tex kan bli glad av att finna en blogg som din. Som på ett sätt skänker tröst men som samtidigt skrämmer lite.
  Jag upptäckte själv min knöl i bröstet den 23 feb, tog genast kontakt med en kursare till mig från syrrautbildningen som arbetar på mammografin, och hon tog in mig redan 2 dagar senare då jag kom dit med en remiss i handen, det togs bilder, ultraljudet och punktionen. Veckan därpå fick jag besked om en elakartad bröstcancer. Och en vecka av noll känslokontroll började. Nästa vecka ska jag in på op och jag känner mig just nu livädd...vet ännu bara att jag ska ha strålningen men inget om cytostatikan vilket jag förmodligen får besked om ett par veckor efter op då tumöranalysen är klar...
  Du verkar stark mitt i allt och jag hoppas att jag kommer dit jag med..just nu känner jag mig bara ynklig och liten.

  Hur har det gått för dig med jobb och så, tog du din sjukskrivning eller har du arbetat på? Jag arbetar själv med klinisk forskning inom läkemedelsindustrin, stressig och ständig övertid och en hel del resande gör nog att jag ska ta tillfället och vara hemma och "bli frisk"..men det är otroligt mycket tankar som snurrar..//Helén

  SvaraRadera
 10. Helene! Maila mig så ska jag svara på dina frågor via mail!

  idawilson76@hotmail.com

  Ja, man känner sig ynklig och liten, men det kommer kickar som gör att man pallar, jag lovar. Du har just blivit nedslagen, du är längst ner nu, du kommer upp, hemskt ledsen att du behövt drabbas av det här. Men vi är några som måste göra det uppenbarligen, och vi ska klara oss, det är hela poängen med allt ;) Kram till dig!

  SvaraRadera