söndag 2 januari 2011

HåR oCh SåNt....

Het naturellt, nytvättat inga produkter
Nu ska jag lägga upp lite bilder på mitt hår. Här behöver jag hjälp. Jag har funderat på det här med peruker. De flesta vill ha en peruk som är så lik sitt eget hår som möjligt. Jag tänker att jag inte riktigt förstår varför, nu har man ju chansen att testa något annat. (och mitt i skiten så får man ta vara på de roliga grejorna, som att få testa nått nytt, ge människor ett gott skratt med peruktrix osv.... ) Uppenbarligen har jag inte lämnat någon hanging i den här resan, och alla vet vad som händer, jag kommer inte att lura någon att jag har mitt eget hår, så.... why not try something new? Eller?....
Många har frågat om det är säkert att jag kommer att tappa håret av cytostatikan. Svaret är till 90% ja, jag kommer att tappa allt hår. Den mindre relevanta frågan är "på hela kroppen?" och svaret är något procentuellt mindre ja, men med största sannolikhet. Det positiva är att jag inte behöver lägga ner pengar på brassevaxning ;) Se, det finns något positivt med allt...
Mindre naturellt... men fortfarande mitt ;)
Anledningen till att en del tappar håret och andra inte har med typen av cyto man får. Det finns olika typer, största skillnaden är väl att den jag förmodligen får är en typ som tar död på allt levande (låter drastiskt, men typ så) och tablettformen av cyto och kanske en del andra i dropform är målsökande, dvs att den letar upp cancerceller och koncentrerar sig på att attackera just den, då ger den sig inte på tex hårrötter och sådant. Nu vet jag ju faktiskt inte till 100% att jag kommer att få cyto, det är trots allt onkologerna eller patologerna (patolog låter mera som någon som är expert på pattar..... ) som avgör detta, men.... jag, det ser så ut, som att jag kan börja kika på peruker. Och som så så många har skrivit till mig, VAR GLAD OM DU FÅR CYTOSTATIKA! VAR GLAD! Jag ska försöka, för jag vill inte ännu mindre ha tillbaka det här än att tappa håret. Håret är en småsak, right?

 Jag undrar vad som växer ut sen? Med min tur är det väl tunt, grått och smålockigt...... YEAH.
Så, ska jag ha en lockig eller rak peruk? Med eller utan lugg? Färg? Tips mottages tacksamt!

Uppdatering: Jag kommer givetvis att bjussa på nakenbilder när det är dax (av huvudet) och jag hoppas att jag inte lovar för mycket, men nu är det gjort....


Mmm, den fick hänga med på nyårsfest, min älsklings klänning, när den varit på alla partaj och jag bara inte kan ha den fler gånger så ska jag använda den som nattlinne. Det är min stora kärlek. Jag är en supernörd.

14 kommentarer:

 1. Kastanjebrunt rakt hår med lugg tror jag skulle vara kanonsnyggt på dig. :)

  Usch... Jag tycker fortfarande att det värsta var att tappa håret. Men, som sagt, man ska alltid se det positiva i det negativa och det var skönt att inte behöva raka sig under armarna på ett tag. :) Får skriva om mitt håravfall i bloggen någon dag.

  SvaraRadera
 2. Pernilla: Ingen dum idé. Har faktiskt tänk att lugg nog kan vara en bra grej, gärna lång som täcker ögonbrynen (eller stället där dom ska finnas även om dom trillar av)
  Ja, jag vet inte...just nu känns det som om jag nästan har vant mig vid tanken och nästan är lite nyfiken på det om jag nu ändå måste gå igenom det, sen tänker jag på hur otroligt lång tid det tar att spara ut håret för att få ordentlig längd, och fan va jobbigt. Dessutom vill jag absolut inte ha kort hår, så det kommer kanske ev vara det värsta för mig, att trivas i utväxten.
  Ja, skriv om håravfallet, det vill iaf jag läsa om :)

  SvaraRadera
 3. Jag längtar efter mitt hår!!! Vill ha tillbaks det nu. Vet att det tyvärr komme dröja, men när det kommer tillbaks kommer det vara mkt tjockare och finare ((= Yea!!
  Vill inte göra dig ledsen, men för min del tyckte jag det var värre att tappa håret, än att operera bort bröstet. Fåfängt, kanske? Fördelen är att man varken behöver raka benen, eller plocka ögonbrynen (;
  Kram Anna

  SvaraRadera
 4. Anna, precis, det kommer att komma ut bättre än någonsin :) När börjar det eg växa ut igen? Har läst på en del ställen att det börjar innan sista behandlingen, och får jag en "klassisk" behandling på 6 omgångar så borde jag ha hår (kort...) till sommaren iaf ! Hoppas Hoppas. Och har jag samma kvalité och växer det som vanligt så har jag långt rätt fort (hmm vad är fort? Det är relativt) Tja... jag är utbildad makeup artist och har lagt till lite oäkta bröst, så att påstå att jag inte är "fåfäng" är kanske dåligt ljug även om jag inte är så fåfäng som det kan låta (jag intresserar mig mer för hur andra ser ut än mig själv, jag tycker det ä mkt mkt roligare att sminka andra tex, inte mig själv särskilt mkt alls...). Men det är inte konstigt, håret är liksom pricken över i:et jämt, så att tappa håret känns inte kul, även om jag hellre gör det och får det tillbaka än att få ont i lederna som verkar vara en mkt vanlig biverkning av hormonerna... DET känns tufft! Tja... nä, usch, det här är ingen rolig resa alls, men vi fokuserar på det bra, kolla framåt, aldrig bakåt ;) När tror du att ditt hår kommer igen?

  SvaraRadera
 5. Det verkar som att det börjar växa ut så fort man är färdig med behandlingarna. Dock lite glest i början. Jag har fått 3 FEC å har märkt att det har börjat komma lite fjun igen innan det är dags för nästa omgång. (fast de rasar ju snabbt väck igen) Nu har jag börjat medtaxol, så vi får väl se vad som händer. Hoppas på det bästa... Tror också på en kort snygg frissa till våren ((:
  //A

  SvaraRadera
 6. Och en del blir faktiskt skitsnygga helt utan hår också!

  /Mia

  SvaraRadera
 7. Mia: Med betoning på "en del"... jag kommer inte bli det. Men det är verkligen snyggt på människor med "rätt ansikte och huvudform" att ha snaggat hår. Dock vet jag inte när det är helt kalt...

  A:Då ser vi fram emot våren!

  SvaraRadera
 8. Ja! Å vi är skitsnygga utan hår (;
  Kolla bara på Sinead o Conner (eller hur det nu stavas...)

  SvaraRadera
 9. En bekant till mig fick fantastiskt hår när det växte ut igen!! Ny färg och istället för ganska tunt och inte så bra kvalitet fick hon tjockare lockigt hår. Vet tyvärr ej hur lång tid det tog men det började växa ganska direkt efter behandligarna var över. Kram och Gott Nytt friskt År!

  SvaraRadera
 10. Hej Ida!

  Mitt tips när det gäller peruk är att inte välja en allt för lång, page kanske är lagom. Lång peruk är så jobbigt. Använde bara den ett par dagar för jag höll på att bli galen.

  Tyvärr tappar man alltid håret av FEC som du säkert redan vet. Klipp det gärna kort efter första omgången. Jag gjorde det inte och upplevde det som väldigt jobbigt att tappa mitt långa hår i tussar. Väldigt många tussar blev det. Tillslut tog jag av det med niomillimeterstrimmern. Helt ok.

  När det gäller utväxt så tar det ca tre månader innan man känner att man vill vara utan peruk/sjal. Efter tre månader tog jag av håret med trimmern på 9 millimeter igen. Mest för att få det jämt och att bli av med det första sjuka håret som kommer ut. Håret börjar växa några veckor efter sista cellgiftsbehandlingen men det är inte alla strån som kommer igång. Så i början kan det var en cm långt men väldigt glest. Det tar tid att tjocka på sig.

  Nu är det åtta månader sedan min sista cellgiftsbehandling och mitt hår är väl en sex cm långt. Det jobbiga är nu. Med hår på utväxt. Jag trivs inte alls i kort hår. Men när det var en, två cm trivdes jag faktiskt ganska bra.

  När jag gick på behandling var jag helt fixerad vid mitt hår, när det börjar växa igen osv... Håret är viktigt.

  Lycka till!

  Viktoria

  SvaraRadera
 11. Det är underbart att höra att du ser det positiva i det hela. Min storebror som fyller 21 år 2011 fick återfall i lungan i början av året. Han hade cancer för drygt 3 år sen.
  Min bror hade lite mörk, tunt och rakt blont hår men nu har han lite mörkbrunt, tjockt, rakt hår. (Dock rakade han av sitt hår)
  Det är lite spännande när det växer ut nytt hår sen, hoppas att du blir nöjd! :)
  Jag tycker att du ska satsa på en peruk som har lockigt hår med raklugg eller snelugg och som är blond med lite bruna slingor i. Jag tror du skulle vara jätte fin i det :)
  Lycka till

  SvaraRadera
 12. Viktoria, tack för tipset! Jag hade dock redan shoppat loss på peruk, och jag förstår varför du gav mig det tips du gjorde! :-/ Jag är inte förtjust i den jag valde... men jag är nog inte så förtjust i peruk pronto...

  Johanna: Jag beklagar! Din bror är FÖR UNG. Andra gången? Jag blir enormt ledsen av att läsa ditt inlägg. Jag hoppas att han går igenom det med styrka. Jag vet också vad du går igenom, har själv varit vid sidan om, det är inte lek det heller att vara den som ska ge stöd och bara kan se på. tack för uppmuntran! Jag har hört av en del att det kan bli riktigt fint hår som kommer ut, och helt annorlunda? Visst är det märkligt?

  KRAM TILL ER ALLA

  SvaraRadera
 13. Ja det är han verkligen. Han fick diagnosen osteogent sarkom när han var 17 ½ år och nu drygt 3 år senare har han fått 7 st små tumörer i hans vänstra lunga, dock säger läkarna att det inte är så stor risk att han dör men jag är rädd för att han komma få cancer om och om igen :(
  Det suger att vara vid sidan om :/
  Din blogg är i allafall jätte fin :)
  Hihi, ja det är märkligt men vissa blir ju nöjdare med sitt hår efter än innan behandlingarna :)
  Ha det bra & lycka till med allt :)

  SvaraRadera
 14. Johanna: Jag förstår dig exakt. Personligen är det inte döden i sig som är läskig, utan återfall, och behandlingar som aldrig tar slut. Det är ett hjul som bara spinner på. Jag hoppas dock att han blir frisk, han är ju ung och med det kommer också fördelar med snabbare tillfrisknande och starkare kroppar! Jag håller med, det suger att vara vid sidan om! Jag hoppas att du blivit erbjuden hjälp att få bearbeta om du behöver, det hade jag önskat att jag fick när jag var vid sidan om! Nu efteråt så vet jag att jag hade behövt det.
  Lycka till med allt, skickar en kram till brorsan också. Varma kramar Ida

  SvaraRadera