torsdag 10 mars 2011

Lite onödigt

inköp, men jag kunde inte låta bli. Jag skulle bara testa för att det är kul (hmm... i min värld liksom)
och jag blev med ytterligare en peruk.
Tror min näsa har vuxit i samma takt som håret ramlade av... eller så är jag pomperipossa ...eller.... så är det nått fel på bilden ;)
Idag har jag ÄNTLIGEN fått träffa min Sessi som kommit hem från Mallorca efter typ 1 1/2 år. Skönt, ordningen är återställd, jag är lite mera hel. Hon följde med mig och testade peruker. Vi kom fram till att denna peruk påminner nästan på pricken om en frisyr jag hade "back in the days". En av de korta jag alltid gillat, så kanske inte så konstigt att jag ville ha den :)
Nu ska jag vila så jag pallar med "look good feel better" kursen i morgon, squash och PARTAJ. Det kan bli lite jobbigt för jag har acceptera det faktum att jag nu blivit ordentligt tilltygad av dom här gifterna, det är ingen lek längre, att jag ska orka ge mig ut och springa innan det blir torsdag är starkt tveksamt, jag blir andfådd lätt, jag är trött. Illamåendet har hållit sig borta idag! Det gör verkligen mycket. Men nu är det bara en vecka kvar till omgång nr 4. Jag blir så rädd när jag tänker på det. Så...jag skiter i att tänka på det, och den här veckan som är kvar ska försöka leva ut.
Sova kommer jag att göra tillräckligt sen. Klockan är 19:45 och det bränner i ögonen, jag vill sova, men det är lite tidigt. Min syster kom just hem med en chokladask! Jag är ändå utom all räddning, så jag smaskar i mig med GOD aptit (inget ni hört förut förstår jag...) Vet inte riktigt hur jag ska göra med mina träningskläder som jag inte kommer i... vad ska jag spela squash i? Well well...det löser sig, allt löser sig, tom cancer på nått jävla sätt.

Här är vi t.o.m och det här är verkligen back in the days. Det här
minns jag bara som SKIT KUL. Jag hade just tagit bort tand-
ställningen och sällskapet var (är fortfarande) fantastiskt.
Cecilia (Sessi) Maulou & Jag...årtal okänt, men det börjar nog närma
sig en ...16-17 år.

11 kommentarer:

 1. Men oj vad fin! Tanken har slagit mig att jag kanske kan behöva en peruk en dag. Har lite omedvetet tänkt något som liknar den du har här. Jag har ju redan kort hår men det är liksom (eller var...eller är...hmm...) på utväxt. Läser att alla inte tappar hår trots cytostatika. Är det troligt tror du? Var får du tag på en sån peruk?

  Diskuterar peruker, hur absurt är inte det. Försöker vänja mig vid tanken och ta reda på mer om allt detta.

  En annan fråga till dig som verkar väldigt klok och kunnig - vad menas med det där HER2-negativ HER2- positiv? Hör det ihop med hormonell? Var det ironiskt jippie där upptill på din blogg eller är dt jippie på riktigt? :)


  Du är värd den bästa veckan nånsin nu i veckan
  kram / Helena

  SvaraRadera
 2. Hej Helena! Jag måste säga att den här peruken är den bästa hittills av två anledningar. Det blir trassligt och känns väldigt "perukigt" med långt hår, de blir toviga. Sen har de två med långt hår som jag har en större "mössa" och jag måste ha dem över örat vilket gör att det trycker o skaver efter en hel dag, den här är mindre och passar mitt huvud perfekt, känns mindre helt enkelt.
  Får du fec och eller taxotere är sannolikheten mycket liten att du får behålla håret tyvärr. Jag hoppades lite att mitt grova och tjocka hår som växer som gräs skulle klara sig (hoppades för att det brukar palla det mesta...), men det började falla av redan dag nio efter första behandlingen. Sen har jag hört att en del har det kvar ända till tredje behandlingen, men hur som helst... jag hoppas för din skull att det sitter kvar,det finns ju faktiskt en liiiiten % som får behålla det men..... I wouldnt count on it so to say.

  Jag köpte peruken hos "smink och perukmakaren" på söder i Stockholm. Den kostade 1400:-. Den jag provade ut hos dom som kan det här med peruker (och jobbar med dem för att hjälpa sådana stackars jävlar som oss ) kostade 3800:- och är den som passar mig sämst samt är fulast(den långa blonda). Den fick jag iof betald, men nu vet jag att det var ett dåligt val. Den kanske har bäst hållbarhet och finast "trässad" men....nä.
  Den bruna jag har kommer också från smink och perukmakaren och kostade 700:-

  Oh jag vet, men även peruksnack blir vardag i den här världen, jag vet dock exakt vad du menar... det är helt galet.. för att inte snacka om "bröstinläggsutprovningen" jag var på igår... vad fan hände liksom.

  För en gångs skull var jag inte ironisk när jag skrev jippie, utan väldigt glad. Her2 positiv är en agressivare variant som sprider sig snabbare till andra delar av kroppen, min som är Her2 negativ är också invasiv, men sticker inte iväg lika snabbt. Det är den korta versionen :) Båda två kan vara hormonella, min är hormonell. Största delen av min tumör var "in situ" dvs att den växte på platsen och hade inte börjat bryta sig ut sitt "skal", men jag hade 10 cancerceller i den tumören som börjat bruta sig igenom och var på väg på villovägar. Jag är så jävla glad att jag gick när jag gick och kollade upp det. Hade jag gjort det idag i stället hade det kanske sett annorlunda ut..

  Vet du vilken typ du har? Vet du när dina behandlingar startar?

  Kram Ida

  SvaraRadera
 3. Really stylish and cute!

  Love You!

  M&M

  SvaraRadera
 4. WOW Så snygg du var i den. Den passade dig perfekt måste jag säga.
  Ett väldigt bra inköp.

  Hoppas du får en riktigt trevlig helg och orkar spela och festa lite.

  Kram Mia

  SvaraRadera
 5. Den snyggaste peruken all times!

  Jag tycker att det ofta syns när människor bär peruk men inte i detta fallet. Supersnyggt - det ser äkta ut! INTE onödigt! :)

  Ha en bra dag och kram från

  Lizen

  SvaraRadera
 6. Äh, jag må vara trög, men vet inte om jag förstår ändå! Är det den omnämnda genförändringen som mina tumörer hade som gör den till HER2-positiv då? Hmmm. Och den som du hade var ändå "invasiv" och av tredje grad. Det låter aggressivt (förlåt, jag försöker inte göra det värre för dig, försöker bara förstå), men den jag hade är ändå aggressivare. Hmm.

  Tack för alla tips om peruker. Men bara en liiiiten fråga till, om du orkar :) (sorry för tjatet) fick du tips om perukmakare på sjukhuset? Jag antar att dom har några kontakter eller? Eller förväntas man söka runt på det själv mitt i allt annat?

  Jag har en perukmakare här i grannområdet när jag tänker efter, föräldrarna till mina barns klasskompisar. Antar att det kan vara en god idé att höra med dem.

  tack igen Ida, kram till dig idag!

  SvaraRadera
 7. Ja, alltså jag är dålig på HER2 positiv bröstcancer, men det verkar som om det är det att den inte lika lätt går att manipulera med hormoner. Den bästa skrift jag kunde hitta är på engelska, men jag gissar att du inte har några problem med det. Jag klistrar in det nedan. OBS! Du kanske inte alls har det, men eftersom de sagt till dig att den är aggressiv så är det en ren chansning. Till mig har de sagt att jag inte har den mest aggressiva, utan den sprider sig saktare. Dock hade min tumör en hög tillväxt grad, den hade blivit 7 cm i diameter på vad de tror är endast 2 år och eftersom den var större än 5 cm så hamnar den i grad 3 men är HER2 neg och kan då "enkelt" manipuleras med hormoner. Vet du om du ska få herceptin? Det verkar vara skillnaden i behandling mellan neg o pos HER2. Gud vad jag gissar nu...

  Jag fick en lista med "auktoriserade" perukmakare att kontakta från min onkolog eller om det tom faktiskt var dagen efter min masektomi på det sjukhuset..... Du får plocka ut peruk till ett värde av 5000:- (i sthlms län, men det borde väl vara något liknande i andra) hos dessa som då är godkända av landstinget. De har säkert de bästa gjorda perukerna (och dyraste), men det behöver som i mitt fall inte betyda att de passar bäst.Jag råkar vara bekant med smink o perukmakaren sen jag höll på med makeup och gick dit för att jag skulle ha lite grejor och passade på att kolla på deras peruker. Dessa är inte med i lanstingets urval, utan jobbar med peruker o smink för "normalt folk" ;)
  Men ta dig tid! Jag skulle ha väntat tills jag var skallig med att pröva ut "landstingets peruk", men hon som visste sa att jag skulle pröva innan så det gjorde jag. Den passar som sagt urdåligt...

  Här kommer lite cancer info... så jävla tråkigt, men man vill ju veta.


  HER2-positive breast cancer is a breast cancer that tests positive for a protein called human epidermal growth factor receptor 2 (HER2), which promotes the growth of cancer cells. In about 1 of every 5 breast cancers, the cancer cells make an excess of HER2 due to a gene mutation. This gene mutation and the elevated levels of HER2 that it causes can occur in many types of cancer — not only breast cancer.

  HER2-positive breast cancers tend to be more aggressive than other types of breast cancer. They're also less responsive to hormone treatment. However, treatments that specifically target HER2 are very effective. They include:

  Trastuzumab (Herceptin). Trastuzumab, which specifically targets HER2, kills these cancer cells and decreases the risk of recurrence. Trastuzumab is often used with chemotherapy. But it may also be used alone or in combination with hormone-blocking medications, such as an aromatase inhibitor or tamoxifen. Trastuzumab is usually well tolerated, but it does have some potential side effects, such as congestive heart failure and allergic reaction.
  Lapatinib (Tykerb). Like trastuzumab, lapatinib is a HER2-specific drug. Lapatinib may be effective for HER2-positive breast cancer that doesn't respond to trastuzumab. Lapatinib is used in combination with the chemotherapy drug capecitabine (Xeloda) and the aromatase inhibitor letrozole (Femara). Lapatinib is also being studied in combination with trastuzumab.
  In addition, standard chemotherapy agents such as doxorubicin (Adriamycin) can be effective in treating HER2-positive breast cancers, although these drugs don't specifically target the HER2 protein.

  Routine testing for HER2 is recommended for most women diagnosed with breast cancer because the results may affect treatment recommendations and decisions. Whenever breast cancer recurs or spreads, the cancer cells should be retested for HER2 as well as for hormone receptor status, as these can change from the original cancer in up to 20 to 30 percent of cases.

  SvaraRadera
 8. Tack för en undebar dag kära vän! Ett enormt efterlängtat återseende! Du var så snygg o ännu snyggare i den nya peruken! Vi ses på söndag igen! Och den där bilden från förr, ha ha, jag minns det som igår.. Kul hade vi! Kram!

  SvaraRadera
 9. Sessi :) Aaaaww va det är härligt att du e hemma igen. Jag längtar tills i morgon, då ska vi ÄTA :)

  SvaraRadera
 10. Snälla Ida, tack för all info. Även om det är skittråkigt som sagt, att den här texten och all annan cancerskit handlar om oss!!! Men bara ett tag till!

  Jag tror jag hajar nu. Pga den engelska texten. Bra! Eller förstås inte! Men ändå. Jag väntar på kallelse från onkologen nu, och antar att jag får mer info när jag kommer dit. Har ett kontrollbehov som heter duga så det är jäkligt svårt att inte ta reda på minsta detalj.

  Vet inte hur jag ska förhålla mig till nästa grej. Nu när jag vet vad jag har, hur ser prognosen ut? Kontrollfreaken säger, ta reda på allt! Den känslomässiga jag säger SKIT i det, BARA LEV. Stoppa det där vidriga kontrollbehovet NU.

  Om det nu går att få reda på det. Men det gör det väl. Nog ordblajat här hos dig. Ska börja kolla upp perukgrejen i alla fall, så jag vet lite mer.

  Tack kära Ida. Så fint att höra att du hade det bra igår! :) Jag gläds med dig. Kram / Helena

  SvaraRadera
 11. Helena, jag har också kontrollbehov, därför ringde jag 100 ggr till alla möjliga olika ställen för att ta reda på vad det var jag hade. Jag ringde tom och undrade om de kunde kolla om jag verkligen hade cancer... fast då hade jag nog fått någon sorts black out... Det är väl inte fel att vilja förstå sin situation, sen att man inte alls kan kontrollera eller styra det är ju en annan sak, en jobbig sak med detta. Jag blev lugnare när jag hade full kontroll på vad det var jag hade.

  Prognosen ser bra ut för oss båda! Punkt slut. :D KRAM

  SvaraRadera