tisdag 23 november 2010

Lite info om att ha bröstcancer i ung ålder (jorå, jag räknas som det i detta sammanhang, nått + ska man väl få)


Vanliga frågor och svar
Hur vanligt är det att unga kvinnor får bröstcancer?
Majoriteten av dem som insjuknar i bröstcancer är över 50 år. Men varje år insjuknar omkring 600-700 kvinnor under 45 år i bröstcancer i Sverige. Ett tjugotal av dem är under 30 år.
Har jag gjort något fel eftersom jag har drabbats av bröstcancer?
Nej, inget du gjort har orsakat din sjukdom. Sådant som livsstil, matvanor och motion har ingen betydelse för uppkomsten av bröstcancer hos unga kvinnor.
Får unga kvinnor någon särskild typ av bröstcancer?
Ja, HER2-positiv bröstcancer och ärftlig bröstcancer är vanligare bland unga kvinnor.
Får yngre kvinnor någon speciell behandling?
Behandling med kirurgi, cytostatika och strålning är i stort sett densamma för alla kvinnor oavsett ålder.
Unga kvinnor (före klimakteriet) som har bröstcancer som är beroende av östrogen får anti-östrogen. Det kallas hormonbehandling och hormonterapi.
Kvinnor med HER2-positiv bröstcancer behandlas med en särskild antikropp.
Kommer jag att må dåligt av cytostatika?
Hur man reagerar på cytostatika är mycket individuellt. Men unga personer och kvinnor drabbas oftare av illamående och kräkningar.
  • Akut illamående kommer under det första dygnet.
  • Fördröjt illamående kommer 1–2 dygn efter behandlingen och kan hålla i sig i 6–7 dygn.
  • Betingat illamående kan utlösas hos en patient som tidigare har fått cytostatikabehandling och då har mått illa. Inför en ny behandling kan patienten känna illamående redan i förväg.
Det finns effektiva läkemedel idag, så du ska inte behöva "stå ut". Berätta hur du mår så att du får den allra bästa behandlingen mot illamående.
Måste man tappa håret?
De flesta som behandlas med cytostatika tappar håret, eftersom cellgift slår ut alla snabbväxande celler i kroppen; cancerceller men även hårceller och röda blodkroppar. Men håret kommer tillbaka när cytostatikabehandlingen är över.
Det finns metoder för att försöka minska håravfallet, så kallad ismössa (isen kyler hårbotten så att blodet som transporterar cellgiftet inte når ut i hårsäckarna). Men ismössa kan inte användas vid alla typer av bröstcancerbehandling. Vårdpersonalen kan ge dig information.
Det finns en speciell typ av cytostatika som inte orsakar håravfall. Den tas som tablett till skillnad från övriga cytostatika som tas via dropp. Den verksamma substansen i tabletten omvandlas till cellgift först när den når cancercellerna och slår därför inte ut hårcellerna. Men cytostatika i tablettform ges endast till vissa kvinnor med spridd bröstcancer.
Alla har rätt till peruk under den tid behandlingen pågår. Du kan få betala en viss del av kostnaden. Exakt hur reglerna ser ut i ditt landsting måste du fråga om på sjukhuset där du behandlas.
Jag har hört att man blir trött och orkeslös, stämmer det?
Ja, det är tyvärr ganska vanligt och beror på att cytostatikabehandlingen påverkar de röda blodkropparna som transporterar ut syre i kroppen. Man kan drabbas av en förlamande trötthet som gör att man vissa dagar knappt orkar stiga upp ur sängen. Men om orsaken är blodbrist (anemi) så behöver du inte "stå ut" med det. Det finns modern och bra behandling.
Somliga patienter får blodtransfusion, andra behandlas med läkemedel, epoetin, som ökar nybildningen av röda blodkroppar. Fråga efter ditt blodvärde, Hb-värde. Kvinnor ska ha minst 120 i Hb-värde.
Kommer jag någonsin att vänja mig vid att ha förlorat ett bröst?
Att tvingas operera bort ett bröst innebär för de flesta ett trauma och en stor sorg. Det kan kännas som en förlust av kvinnligheten. Det råd experterna brukar ge är att man så snabbt som möjligt ska försöka visa sig som den man är och inte dra sig undan. Du kan få ett "nytt" bröst genom rekonstruktion med egen vävnad eller bröstimplantat.
Kan jag bli gravid efter cancerbehandlingen?
Behandling med cytostatika påverkar produktionen av könshormoner och menstruationen kan upphöra. Yngre kvinnor som får hormonbehandling (antiöstrogen) kan få besvär liknande dem man får i klimakteriet med svettningar och blodvallningar. För många återkommer fruktsamheten efter behandlingen, men tyvärr inte för alla.
Påverkar behandlingen en eventuell graviditet?
Vid frågor om graviditet bör man först alltid rådgöra med sin läkare. En generell rekommendation är att kvinnor bör vänta något år med att försöka bli gravida efter att behandlingen med cytostatika har avslutats.
Vad händer när behandlingen är över?
När behandlingen med operation, strålning och cytostatika är över och den regelbundna kontakten med vården upphör är det vanligt att man känner sig ensam och utlämnad. Det är förstås en trygghet att gå på de regelbundna efterkontrollerna.
Många tycker det är givande att delta i någon samtalsgrupp med andra i samma situation, sådana ordnas i allmänhet på sjukhuset. De lokala bröstcancerföreningarna i Sverige har också stödverksamhet - ta kontakt med närmaste lokalförening. En del lokalföreningar har dessutom särskilda grupper för unga kvinno

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar