lördag 16 april 2011

Liten farbrors funderingar om livet

Jag kliver upp en lördag morgon, slår en snabb kik i spegeln när jag passerar. Det är en farbror som kikar tillbaka, en liten farbror med stor näsa, ganska lik min morfar under hans sista tid i livet. En liten farbror som man skulle kunna hitta på ett ålderdomshem. Jag har lite mera och bättre tänder (än så länge) men dom ser man ju inte om man håller käften stängd. Och ler jag stort åt spegeln så ser det ännu konstigare ut. Det passar inte riktigt en gammal farbror att ha massa hela vita tänder på plats.
Jag håller munnen stängd alltså och går vidare. Jag ser mig sälla i spegeln nu för tiden, bara konstaterar att det är galet hur man kan ändra utseende på ett par månader.
Än så länge kan jag kanske inte säga att det stör mig jätte mycket. Det gör det när jag vill hitta på något, gå ut, träffa folk, det krävs ett jävla förarbete för att bara se liiiite ut som vanligt, det är inte bara att gå... Att håret på huvudet faller av är en sak och bara ett problem... ögonfransar och bryn ett annat..... Det här är liksom "inte bara" en jobbig behandling för att man mår risigt som bara fan, det är också ett ordentligt test på allt annat man tar för givet i livet.
Det är ganska lätt för folk att säga " men håret växer ju ut", och "du kommer ju att gå ner i vikt sen"... men jag kan sätta pengar på att alla är jävligt glada att de inte sitter i min båt....  det här är inte kul, inte någonstans, inte ens lite, det suger.
Ibland kommer det över mig en känsla av att vara ensammast i hela världen. Det är jag inte, jag har massa människor runt omkring mig som hejar på och peppar, men det är ändå ett tomrum fast jag har någon nära hela tiden, det finns en del som ingen förstår, där jag inte kan få förståelse av naturliga skäl, och det är lite jobbigt ibland. Det är sällan jag får den här känslan, men när den kommer gör den mig ledsen.
Jag vill planera och åka på en resa med min dotter, men hela jäkla tiden kommer jag på att jag måste vänta på att få besked om ev strålning. Jag känner mig låst. .... Sen kan jag inte vara säker på att jag är pigg nog, jag måste kanske avvakta och vara säker på att allt vänder efter sista behandlingen, men sommaren kommer ju nu, det är nu det ska hända liksom. Och jag har knappt tid att vänta, jag vill dra nu...
I natt drömde jag att jag hade en stor tumör i ryggen. I går funderade jag på hur det kommer sig att min låsning och ryggont i höger höft försvunnit (har haft den i flera år, och det kommer när jag sover och ska kliva upp) sen jag började med cellgifter, förmodligen ramlade tankarna åt cancer och jag drömde att jag hade en tumör i ryggen, den var stor och rund och tydlig på röntgenbilden. Men på bilden var densamma  som jag får upp i huvudet som jag tänker mig att bilden på min morfars lunga såg ut.... Min morfar dyker upp i mitt huvud varje dag på något sätt. Vill han säga mig något? Jag längtar efter honom, jag vet inte riktigt vad det är med honom jag saknar, bara ATT jag saknar.

Ja ja... vad är väl en bal på slottet.
Det är lördag, sol (och va fan vaknar jag 05:55 en barnfri lördag för??) och livet går vidare även för skalliga små 34:åriga farbröder i förorten! Dax att liva upp stämningen. Vad ska jag hitta på? Leka med svinen... äta lite...städa? ... Ingen ide att gå igenom garderoben, inget som passar längre :( Tog fram mina löpar kläder i går och gjorde den fasansfulla upptäckten att tom med den med all sin lycra och expanderande material inte gick runt min kropp. Jag tänker ABSOLUT INTE köpa  nya löpar kläder, där får gränsen gå, jag får väl motionera i mina vanliga kläder tills jag kommer i dom.
Kanske åker jag in till stan och träffar min kära Sessi som har ett superskönt upplägg för dagen.... Men nu känner jag mig så där trött och det känns jobbigt att göra sig i ordning (läs, ta fram en människa från den beiga klumpen) och då hamnar jag lätt i soffan resten av dagen. Jag ska iaf pallra mig upp till systemet för första gången sen den här skiten knackade på dörren och köpa en flaska rött, för i kväll tänker jag ta ett glas och låtsas att allt e som vanligt, och bara njuta. Det kommer att smaka äckligt, jag kommer nog inte att dricka upp hela, men jag ska låtsas att det smakar gott och att jag har läääängtat efter det här goda glaset länge och bara njuuuta... och känna...jag vill KÄNNA något och även om det bara blir att jag känner att det är skitäckligt med vin så räcker det :)

Nä, nu vill jag drabbas av glädje, den här jäkla effekten från cellgifterna som trycker ner mitt humör till nivåer jag sällan varit med om tidigare är påfrestande, och framför allt gör den livet tråkigare än det behöver vara. Fuck this! Tur att jag ändå kommer ihåg HUR det känns att KÄNNA något, jag vet ju att det går, och väntar på att det ska hända. Inte ens shopping kan få mig att känna något längre, ingenting. Det positiva med det är att jag inte är sugen på att handla, inte alls. Det ni.... ett säkert tecken på att Ida inte är sig själv.

Oj vilken berg och dalbana det här är.. upp som en sol, ned som en pannkaka.

10 kommentarer:

 1. Förstår det där med ensamheten.

  Inte det andra.

  Men känner med dig och tänker på dig MASSOR. Hoppas nu den där farbrorn får någon liten glad stund iallafall denna lördag om inte, att han tänker på, nånstans i bakhuvudet att det inte alltid kommer vara som det är idag, att det kommer bli bättre. Ida finns där bakom farbrorn och kommer tillbaka helt och hållet när det är dags, när det är över.

  Kramar i högar och leenden i drösar till dig Ida!!!

  SvaraRadera
 2. Ida vännen, ta Holly efter skolavslutningen, kom ner till mig på västkusten, har en liten stuga på tomten där ni kan rå Er själva, 50m till en 2km sandstrand.
  Kramar och styrka i massor.
  Eva Hillertz

  SvaraRadera
 3. Det där med shoppingen låter RIKTIGT illa ;-D. Så här skrev jag på min Facebook-status häromdagen:

  Nu är det vetenskapligt bevisat att man kan shoppa sig till ett långt liv. Enligt Journal of Epidemiology and Community Health/GP visar en studie ett samband mellan frekvent shoppande och lång livslängd. Bland män som shoppar riktigt ofta var dödligheten 28 procent lägre än bland resten av befolkningen. Motsvarande siffra för kvinnor var 23 procent. Så shop til you drop! :-)

  Så Ida, tänk på överlevnaden och se till att shoppa lite i dag! :-) Det kanske känns oöverstigligt nu, men som inbiten shoppare vet jag att det hjälper mot det mesta. Okey, kanske inte biverkningar av cellgifter, men det är väl värt ett försök ändå, eller hur? :-)

  Stor kram från Helena

  SvaraRadera
 4. Helena: Intressant! Haha... jag är ju en rätt duktig shoppare i normala fall, det gör mig nästan lite chockad att jag inte ens har LUST att shoppa. ... Men då är det hög tid att pallra sig ut!
  Kram :)

  SvaraRadera
 5. Eva: Vad säger du? Var bor du egentligen? Låter som ett paradis!

  SvaraRadera
 6. Ja jag håller med om ensamhetskänslan...underligt. Sorgligt också. Men det var roligt att du nämner din morfar. Jag ser också ut som min morfar ha,ha. Fast han hade mer ögonbryn - jag har i dagsläget noll. Konstigt att håret började växa under behandlingen - de två sista- men sista ögonbrynsstrået drog i veckan?? Ha en mysig lördagskväll nu- och kämpa på . Nästa gång du har äckelsvamp är det sista gången och då är det så mycket lättare att hantera det:)) Kramar!

  SvaraRadera
 7. Kattis: Jag undrar samma sak, hur kommer det sig att håret växer nu men brynen drar? Jag fattar inte det här riktigt? Min kompis sa att jag har fått rätt mkt hår (ja, eller.. alltså allt e relativt, men om man jämför med för någon vecka sen) men mina bryn har ramlat av nästa allt nu... och fransarna är inte mkt att snacka om längre....
  Ja, nu borde det bara vara en omgång svamp kvar :) WOHOOOOOOOO!
  KRAM

  SvaraRadera
 8. I en liten fiskeby 1 mil norr om Falkenberg, Glommen. Tänk på närheten till Ullared.... Shop til you drop ...haha. Ni är så välkomna närhelst Ni vill ta tåget om det är jobbigt att köra själv.

  Kram och välkommen till stärkande salta bad och sol!
  Eva

  SvaraRadera
 9. Skickar en lördagsStyrkeKram från mig och kissarna.
  Tazz o Kram

  SvaraRadera