måndag 11 april 2011

Taxotere och sol

Hörde av sköterskan som fixade med en granne på radiumhemmet att man ska undvika sol helt under pågående taxotere kur samt ett bra tag efter, nu är det *PEPPAR PEPPAR* faktiskt finns en minimal men ändock en risk att få lite jätte farlig sol i ansiktet så undrar jag om någon vet varför man ska undvika det och hur illa det är att faktiskt få i sig lite D vitamn? Att man inte ska sola och bränna sig är väl allmänt känt, men... ja, måste jag kladda in ansiktet i SPF 30 eller vad?

7 kommentarer:

 1. Hej!

  Jag råkade ramla in på din blogg och började läsa lite, jag har också BC och känner igen mig väldigt mycket i det du skriver, jag har också oäkta bröst ;0) går på cellgifter, har en PICC-line och jag får sista kuren om en vecka.
  Jag vill bara önska dig lycka till och ber till gudarna att vi båda slipper få ett återfall!
  Kämpa på! <3 // Therese

  SvaraRadera
 2. Oh, no. Säg inte att det är så förjäkligt. Jag som ska gå hela sommaren sen!

  Jag läste någonstans att solskyddsfaktor, ja. Men annars?! Som du säger, riktigt bränna en bränna kanske inte är lämpligt men litegrann då?!

  Hoppas du får svar av någon klok.

  SvaraRadera
 3. Hej igen!
  Jag har också hört att man ska undvika solen men inte orsaken till detta. Det kan bero på att huden är extra känslig. Har i eftermiddag varit ute i solen, hoppas att det inte händer något.
  Jag tror att det är klokt att smörja sig med hög solskyddsfaktor.

  Du undrade om min TAXbehandling. Ja fick min andra förra tisdagen. Denna gång har jag varit mer illamående och smaken ska vi inte tala om. Det värsta är att jag är jättesugen på god mat. Tänkte på en grillad entrecote hela dagen igår. (ha, ha).
  Ja ska få FEC efter TAXen och jag har också fått överraskning om fortsättningen. Ska då få Herceptin *17 var 3:e vecka. Det blir 1 år till!
  Men jag tänker ändå att "det är väl bra att man kostas på".
  Längtar till att allt blir normalt o att livet ska bestå av lite annat.
  Jag ger dig en styrkekram ........ och du: vilken söt liten flicka du har!
  Ha det gott!
  Lillemor

  SvaraRadera
 4. Jag gissar bara: kan det kanske bli pigmentfläckar? Det händer ju lite med cellerna i kroppen.
  Har hört nåt liknande om att man bör undvika sol även när man äter kortison och vissa andra läkemedel.

  SvaraRadera
 5. Hej Ida! Jag "Taxade" mitt under förra sommaren och fick då höra att jag inte skulle sitta och bränna i solen men att det var helt ok med lite sköna solstrålar!! Så fick det bli...!Känner igen de där med maten...Trist, äckligt men ändå.....+ 9 kg....hm.... Nu är allt gott igen och kilona kvar :-( Men, förresten, så får det vara. Läser så gärna din blogg! Kram /Ninni

  SvaraRadera
 6. Therese: Onekligen liknande fall mellan oss :) Härligt va, bara en vecka kvar?? Ja, nu finns det ingen anledning att tagga ner på farten, fullt ös framåt! Kram till dig och all all lycka!

  Helena; Det är nog som de flesta skriver, lite känsligare hud, lite mera solskydd kanske... sunt förnuft? ;)

  Lillemor: Ja, alltså det blir lååång behandling för er stackare som åker på herceptinet (HER2 Positiva tumörer va?) :( . Det positiva är väl att herceptinet inte går på friska celler och att biverkningarna inte är mkt att tala om i jämförelse med cellgifter. Men tiden...gud, ytterligare 17 omgångar då man ska dit och "låsas fast" i någon port eller PICC. Läser man lite om hur överlevnaden har utvecklas sen herceptinet kom dock så kanske man skuttar dit på lite lättare ben :) Det är sanslöst hur utvecklingen går framåt. Jag håller med nu ett par dagar efter TAX2, fy fasen alltså, min mun är helt utslagen! Jag är också sugen på god mat, ibland, och hamnar gärna i samma typ av tankar som du "en biff" liksom... haha. Men inget smakar. Blä. Dock var jag ännu mera så under FEC, den var ett rent helvete på cravings fronten för mig. Jesus. Jag trodde jag skulle äta ihjäl mig på riktigt!
  Ja, min tjej är sanslös, på alla sätt :D Vet inte hur jag skulle klara mig utan henne!
  KRAM!

  Mrs T: Du har nog helt rätt, man blir lite konstigt och känslig i huden av kortisonet, jag är fortf svullen och röd (ung som om jag skulle ha bränt mig lite på kinderna) av kortisonet, såklart inte bra att bränna på det. Sen är det kanske inte bra med allt annat man proppar i sig just nu :(
  Idag är dock problemet inte så stor :) Det är moln så långt ögat kan nå...
  Kram!

  Ninni: Kanon, då får man köra med sunt förnuft. Jag är eg ingen pressare iaf, men man längtar onekligen lite efter ljus och sol!
  Jo, maten, jag förstår vad du menar...vågen går stadigt uppåt trots avsaknad av doft och smak.. men kanske beror på att iaf jag inte rör på mig alls, har också hört att kortisonet i sig är fettbildande och att man faktiskt går upp i vikt av just kortison, inte bara vattensamlande. Nej, vad är +9 kg i jämförelse med livet? Inte mkt, men jag längtar efter att få lusten att springa av mig dom där 9 plus, tror nog jag ligger på något sådant nu. Jag räknar med att ha runt 10 att jobba på.
  Kul att du läser :) KRAM!

  SvaraRadera
 7. Fick veta samma sak igår av min sköterska att jag ska undvika solen. Frågade om det räckte med att jag smörjde in mig och försökte hålla mig i skuggan om man ligger på stranden eller sitter på något fik. Hon tyckte väl det lät okej, men uppmande mig att köpa en snygg solhatt!?
  Hon sa att man kan få läskiga blåsor och med det infetioner I guess.
  Tror huden är känsligare helt enkelt.

  (ps. jag ska börja med TAX efter detta. Ska få två stycken sen jäklar är den biten klar över.)

  SvaraRadera