fredag 1 april 2011

Var gick det fel?

Jag älskar den är bilden. Den speglar så bra hur det var då, i somras, inte ens ett år sen. Allt var frid och fröjd, jag mådde så bra. Den här veckan i Juli satt jag på stranden och tänkte att jag nog skulle kolla upp det där jag känt i bröstet när jag kommer hem. Men det gick ytterligare 5 månader innan jag tog tag i det. På den tiden (ja på två år ung) så hann skiten bli 7x7cm och täcka hela bröstet som en pannkaka, äckligt!. Sessi, vi ska sitta på Sindis och ha det bra igen,
så fort jag har lite hår och orkar mer än en timme :) 


Hur blev det så här? Varför fick jag cancer egentligen? Jag fattar inte riktigt.
Jag skulle träffa min Sessi i helgen. Vi planerade det här om dagen, nått glas ute, se lite folk, har lite trevligt. Men jag känner nu att jag orkar inte. Jag blir så besviken. Jag är besviken på situationen och besviken på min kropp. Jag har förstått de sista dagarna att jag har en förkylning, är lite snorig och så, men efter ett par timmar i vaket tillstånd känner jag mig riktigt sjuk, det är bara för att jag inte orkar. Min kropp säger stopp, energin rinner ut. Och när den har runnit ut, så kommer den inte tillbaka. Det är sjukt frustrerande! Återigen känner jag mig instängd i min egen kropp.

Det var skönt att prata med kuratorn i går. Min historia börjar alltid någonstans i Janurari 2008 när hela cancercirkusen drog igång för mig med min dåvarande man, morfar som dog, skilsmässa och en jobbig tid när för att komma underfund med hur man lever själv, både vem man är själv och hur man lever själv med barn, en ständig oro över hur dottern klarar av separationen. Min lycka över att cancer skiten var över som tog sig uttryck på helt fel sätt (inser jag nu) jag hade för bråttom i väg, för bråttom i jakten på att få glömma och jakten efter lycka, försök att partaja bort den äckliga känslan av att jag tagit ett beslut där jag på något sätt valt bort min dotter på halvtid, det åt upp mig inifrån. Tog beslut som var helt fel, följde känslor som inte var äkta... ja, jag var messed up helt enkelt. Det var inga livsavgörande grejor och beslut, men när jag ser tillbaka på tiden med "nyktra ögon" så inser jag hur knasigt jag handlat, och hur helt åt skogen jag har tänkt ibland, och anledningen till det är för att jag inte orkat deala med allt.
Jag har nu fått bita i det sura äpplet och gjort om, gjort rätt. Mitt i eländet så har den här upplevelsen gjort mig en tjänst, jag ser saker och ting helt klart.
Det låter dramatiskt, det har det inte varit, men tankar och känslor har varit åt skogen. Jag visste hela tiden att separationen skulle vara det bästa för vår lilla tjej i längden, men att ta beslutet att frivilligt på något sätt ge upp ett barn på halvtid är kanske ändå den värsta grejen jag gjort i mitt liv. Det gör fortfarande ont att tänka på det, spelar ingen roll hur rätt det än var och är.
Konstigt hur man vänjer sig vid allt ändå, det som känns som döden blir vardag och man bara vänjer sig. Människan är lustigt uppbyggd :)
Kuratorn höll med mig, vad är oddsen att en 6-årig flicka har två föräldrar under 35 som haft cancer? Det är faktiskt sjukt. Ungefär lika sjukt som att jag ska fylla 35 i år... vad hände.. det känns som om några år har fallit bort? Jag brukar vara snabb med att säga "jag är 33" fast jag inte ens fyllt ännu, men inte i år... i år glömmer jag hela tiden bort det faktum att jag faktiskt fyller 35... 35... 35.... ? Nä, har jag verkligen räknat rätt....
April för två år sen, dagen efter min bröstförstoring. Förmodligen hade jag redan då cancer i mitt bröst.  Den underbara människan bakom cancertjejen är Rebecca, en av värdens bästa vänner och kollega.
Puss på dig Rubarb! Den här bilden är tagen hemma hos mig, jag hade bjudit hem alla tjejer på jobbet. Så himla trevligt! Det är bara ett sådant bra gäng, man ska ha tur för att hamna på ett ställe med massor av sköna tjejor, vi har kul ihop!

Jag har verkligen kommit in i fasen "vad händer sen". Jag kände det när jag pratade med kuratorn, en liten rädsla över vad som händer efter den 28 April. Nu har jag ju haft kontroll över situationen, vad som händer vilken dag osv, men fortsättningen är lite oviss, eller eg är den ju inte det... Jag har ju ett jobb, en bostad, ett barn osv, så det är helt klart vad jag har att göra efter det här, men det känns konstigt. Jag har så gått in i det här till 100%, allt handlar om cancer och biverkningar, en ständig längtan efter att få må bra. Och nu när det börjar närma sig är det lite läskigt på nått vridet sätt. Kuratorn informerade mig om sådant jag inte vill ta till mig (som att återhämtningen kommer att ta tid...) men förmodligen kommer att förstå så småningom efter lite frustration och besvikelser. Hon försökte inte på något sätt att måla fan på väggen, men berättade att det är väldigt vanligt att man hamnar i en depression efter en sådan här grej, det visste jag redan och är kanske det jag är mest rädd för, också en av anledningarna till att jag sökte upp henne från början. Känner jag minsta lilla tendens till nedstämdhet kommer jag att ringa henne direkt! Jag har INTE tid med nått trams efter det här, jag har min målbild klar för mig, och aldrig tidigare i mitt liv har jag längtat så mycket efter att bara få bli mig själv igen. Det är allt jag begär, och jag hoppas innerligt att jag kan bara nöja mig med det när jag väl är där igen. Frågan är kanske, kan jag bli mig själv igen?

Den här hade min kära lilldjävul lagt upp (hon som sitter på min axel och påminner mig om att mina mjukisar ska bytas ut mot vanliga byxor och ansiktet fräschas upp så att det känns bättre) på facebook, jag gillart!

The normal boobs ( . )( . ), the silicone boobs ( + )( + ), the perfect boobs (o)(o). Some boobs are cold (^)(^), and some boobs belong to grandmothers \./\./ And let’s not forget the very large boobs (o Y o), and very small boobs (.)(.), and lastly the asymmetrical boobs (•)(.). We love them all!. Post this message on your wall and say ┌П┐(◉_◉)┌П┐ to breast cancer. Save the Boobies

15 kommentarer:

 1. Jag älskar dig min finaste vän! Du kommer fixa det här och sen tar vi en tripp till Palma o Sindi´s o rockar loss igen!! I promise!

  SvaraRadera
 2. JAAAA!!!! Det är en bra målbild, även om det dyker upp en massa blont hår i min bild och i verkligheten kommer att vara ganska lite hår men ditt växer ju och gror så att det blir lite balans liksom :) Jag älskar dig med, och jag längtar tills vi e som vanligt igen ;) KRAM

  SvaraRadera
 3. Blir lite rädd när jag läser ditt inlägg om din brådska att skynda vidare in i det du hade innan, du måste lyssna på din kropp, det blir jobbigt efter behandlingarna, jag vill inte måla upp en tråkig bild, jag slutade med mina cellgifter i början av september och hade som du trott på fullt allvar att vi detta laget skulle jag jobba för fullt och allt skulle vara bra, cancern ett minne blott eller bara som en mardröm jag haft.... kanske på grund av det som jag halkar bakåt hela tiden, biverkningarna försvinner tyvärr inte lika snabbt som dom kommer, jag har massor av biverkningar kvar, (det har såklart inte alla) det är frustrerande att inte komma igång med livet, jag jobbar 3 dagar i veckan och då endast 2,5 timme/dag Jag vill ha tillbaka mitt liv, men det tar tid, det måste få ta tid annars kommer det bakefter med större kraft tror jag...

  Uj, detta blev långt.... Vill dig bara väl, Många Kramar från Lisbet

  SvaraRadera
 4. Jag lider med dig och dina nära.
  Min mamma och storebror gick båda bort i cancer och jag önskar ingen mer får genomlida det scenariot.
  Kämpa på nu, du klarar det!

  SvaraRadera
 5. Lisbet, jag förstår vad du menar och vill komma. Inlägget kan kanske tolkas på olika sätt. Jag ska ta det som det kommer, även om det kanske kommer att bli svårt för mig, jag vill gärna bråska in i mitt "friska" liv igen, och kommer säkert att försöka göra det i perioder och även åka på bakslag, precis som du menar att jag inte ska göra. Jag ska göra mitt bästa för att ta det lugnt och låta det ta tid. Men jag känner redan nu att jag är så klar med det här skiten. ... Usch. Livet, hallå, kom tillbaka! Jag kanske måste åka på några bakslag för att förstå, och jag kanske förstår mer efter de två behandlingar jag har kvar, för den här fjärde har verkligen satt sitt tydliga grepp om mig. Halloj fatigue liksom.....
  Tack för din omtanke, jag ska tänka på det och försöka ta det med ro.
  KRAM!

  SvaraRadera
 6. Amanda! tack. Jag är hemskt ledsen att höra om dina förluster :( Det suger ordentligt, jag vet! Jag hoppas att du ändå lever lyckligt med detta i ditt hjärta.
  Tack för peppen, jag kommer att bli OK!

  Kram på dig!

  SvaraRadera
 7. Gjorde min sista tax behandling i måndags. Jag förstår att man inte blir sitt vanliga jag på ett litet kick men jag kommer inte ihåg hur det känns??? Allt som inte innefattar värk i kroppen, svamp i munnen , hungernojjor mm mm kommer jag se som ett stort steg framåt. Jag tror det är så man får se det och jag kommer att njuta av varje sekund!!
  Ida- jag älskar den teckning som "konst och cancer" ritat efter att ha läst och inspirerats av din blogg! Den är hysteriskt rolig- får bara skrattas åt av oss i samma sits dock:)) Ni kanske borde samarbeta! Det skulle varit bra med ett häfte med lite texter och bilder som gäller de vardagliga tankar som kommer upp under en sån här period i livet?? Inte bara all fakta som man frenetiskt ska försöka ta till sig?? Du kommer inte bara bli dig själv igen!

  SvaraRadera
 8. Förstår att det är hundra tusentals tankar och känslor på en gång.

  Jag tänker på dig.

  Ett litet försiktigt leende från mig :)

  PS Ni e så fina du och din kompis ;)

  SvaraRadera
 9. Åh, jag känner så väl igen det du skriver om ångest efter separation :(
  Stor kram till dig!

  SvaraRadera
 10. Snart sitter vi och njuter av livet på någon uteservering i Sverige eller utlandet. Nya visioner och framtidsdrömmar ska spikas ;) Livet ska levas så som sig bör igen ;) Herr eller fru Cancer gör sig icke mera besvär i vår vänskap.
  Ida du är en underbar vän:)
  Pussokram Rubarb

  SvaraRadera
 11. Hej Ida,

  Jag läste om en kvinna som satte en parentes kring tiden som hon var sjuk. Det är bra med bildspråk, jag är inne min andra behandling med cyto. Den dagen jag känner mig frisk och livet har kommit tillbaka - då ska jag ta bort parentesen och låta även den här tiden bli en del av mitt liv.

  Känner igen mig i dig, vill ha tillbaka mitt liv. Har bråttom, bråttom att lägga tiden som sjuk bakom mig. Tycker att vi ska se oss som individer, precis som vi hanterar vår sjukdom och mår olika under pågående behandling; så kommer vi säkert att ha olika referensramar om hur tiden efter behandlingarna blev.

  Nu hoppas jag att vi alla kan få lite sol på oss och känna att våren är på väg :)

  Kramar Monica

  SvaraRadera
 12. Anonym: Konst & Cancer ska själv gå igenom resan och har förlorat sitt ena bröst :( Jag gillar också hennes teckningar och humoristiska eller ironiska texter på bilderna :) Det är skönt att få skratta! Ja, det kanske skulle behövas lite mera "alldaglig" information om det här skräpet. Det är fler och fler yngre (alla som inte får det pga av ålder) som drabbas och som har mer än halva livet kvar, och kanske kan det vara bra med nått annat än all "teknisk" info :)

  Helena: Inga försiktiga leenden, STORA GLADA :)
  Tack, jag älskar den där bilden för jag var så lycklig just då, vi hade världens bästa vecka fastän jag satt med bröstcancer och hade ingen aning. Jag skulle ibland vilja börja om från då och bara hoppa över hela cancergrejen :)

  Rospiggen: Varje gång jag läser "rospiggen" känner jag mig hemma ;)
  Ja... det ingår nog alltid lite ångest i separationer av alla de slag. Framför allt tar det nog längre tid att läka efter en än vad man tror....
  KRAM!

  Rubarb: Ja det gör vi!!! DITO kära kära vän.Nä, nu får det fan vara nog med cancer för oss! KRAAAAAAAAM!!

  Monica: Jag hade inte kunnat säga det bättre själv. Vi är alla olika, vi har alla olika förutsättningar och mår alla olika, och kommer alla att känna olika och vara olika efter den här resan. Man vet inte riktigt hur det ska bli, men om man försöker visualisera vad man VILL att det ska vara så kanske man kommer en bit närmare att få det så?
  Lycka till med dina behandlingar!!
  Kram!

  SvaraRadera
 13. Jag känner så väl igen mig i din brådska att allt ska bli som vanligt igen. Jag började jobba 25% i samband med min strålbehandling som började i april 2004. Den 1 juli jobbade jag 100% igen.

  Om du känner att du orkar så säger jag "go for it" men glöm inte att lyssna på din kropp om den säger åt dig att ta det lugnt.

  Kram, Pernilla

  SvaraRadera
 14. DU FIXAR DETTA!!!!
  Du var en stark person när vi jobbade ihop och jag kan inte tänka mig att du veknat med tiden...

  \LasseN

  SvaraRadera
 15. Visst vill jag också att skulle vara klart igår, jag har min målbild också klar -
  i augusti/september ska jag gå i de stora äppelodlingarna i Kivik och plocka världens godaste äpple. Då är jag klar och igång igen 100% tills dess kommer jag att lyssna på min kropp, vandra vid havet och njuta. Under tiden som jag trappar upp min arbetsförmåga
  Känner så väl ihåg dina krämper, det blir bättre fast man inte tror det riktigt där och då. Ibland blir jag glad och full i skratt av dina texter, du skriver så bra. Kram

  SvaraRadera